Maribor

VIZITKA
maribor-zastava

Država: Slovenija
Število prebivalcev: okoli 96.000
Nadmorska višina: 275 metrov

Skupna površina: 37.5 kvadratnih kilometrov
Bližnja mesta: Slovenska Bistrica (18 km), Ptuj (24 km), Slovenske Konjice (30 km), Murska Sobota (40 km), Slovenj Gradec (43 km), Velenje (46 km)
Bližnje turistične točke: Mestni park (2 km), Krajinski park Jarenski dol (8 km), Pohorje (14 km), Rogla (28 km), Radenci (32 km), Moravske toplice (45 km)

rogla
Nekatera pobratena mesta: Gradec (Avstrija), Osijek (Hrvaška), Kraljevo (Srbija), Tours (Francija), Videm (Italija), Harkov (Ukrajina), Marburg (Nemčija)
Nekateri častni občani (od leta 1848 dalje): Johann Nepomuk (1848), Ottokar Kernstock (1908), Arthur Mally, primarij (1913), Rudolf Maister, general, Anton Korošec, Josip Broz – Tito (1962), Edvard Kardelj (1969), Leon Štukelj (1993), Juan Antonio Samaranch (1997), Rudolf Moge (2009), Boris Pahor (2010)

NASTANEK MESTA

Prvi viri in zapisi segajo celo v dvanajsto stoletje, ko se na območju današnje mariborske Piramide (to je grič nad mestom) zgradi trdnjavo oziroma grad, ki bi varoval pred vpadi madžarov. Naselje dobi nemško ime Marpurg, kasneje Marburk oziroma kasneje Marburg na Dravi, kajti v Nemčiji je že obstajalo mesto z imenom Marburg in sicer ob reki Lani, severno od mesta Frankfurt am Main.

maribor-nekoc-1

OPIS MESTA

Osrednji del mesta obsega center, ki se razteza v bližini reke Drave. Ob njej vsako leto poteka velikanski in mednarodno priznani festival Lent. Na obeh straneh reke Drave se je v zadnjem letu zgodilo precej. Na eni strani se je zgradil moderen nakupovalni center Eurocenter, na drugi strani pa moderni kinematograski kompleks.

maribor-mapa

V mestu je tudi moderen nogometni stadion Ljudski vrt, ki je bil zgrajen leta 1952 in večkrat posodobljen. Po zadnji prenovi, je stadion postal moderen evropski stadion, s pokritimi tribunami za skoraj 13.000 gledalcev. Stadion je gostil že mnoge tekme v državnem prvenstvu Slovenije ter mnoge tekme evropskih pokalov. Med drugim je nogometni klub Maribor že večkrat sodeloval tudi v skupinskem delu Lige prvakov in Lige Europa in igral z zvenečimi evropskimi imeni.

maribor-2

Sprehod po mestu omogoča sproščanje v naravi ali v katerem od prijetnih lokalov, lahko pa si privoščite tudi kakšno relaksacijsko storitev, kot je masaža.

Članki iz iste kategorije: